Премиерът на Република Северна Македония  Димитър Ковачевски е направил обръщение

...
Премиерът на Република Северна Македония  Димитър Ковачевски е направил обръщение
Коментари Харесай

Ковачевски: Северна Македония е пример за държава, която решава както вътрешни, така и междусъседски проблеми

Премиерът на Република Северна Македония  Димитър Ковачевски е направил послание към членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк, заяви държавната пресслужба в Скопие.

Поздравявайки Швейцария за председателството й на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Ковачевски е декларирал, че това е доказателство, че Швейцария е ангажирана с идеята за мир, мирното разрешаване на спорове и с интернационалното право.

" Повтаряно е неведнъж, а в нашия случай е доказано и на процедура. Първият президент на страната - Киро Глигоров, реализира мирното оповестяване на самостоятелност и интернационалното одобряване на Северна Македония като самостоятелна и суверенна страна по време на сложните години на войни в региона на някогашна Югославия, с мъдрост, отговорност и ангажираност към мира.  Във времена на война в най-близкото съседство ние имахме своя национална стратегия за мир, която наложително предполагаше обезпечаване на вътрешен консенсус, само че и тясно съдействие с Организация на обединените нации, както и с районните организации, на първо място ОССЕ и Европейски Съюз. Разпространението на спора беше предотвратено, мирът и стабилността бяха непокътнати, като по този метод бяха избавени безчет животи и беше предотвратено излишно опустошение. И още нещо доста значимо: сътвори се доверие и постепенно, само че несъмнено се развиваше културата на разговор като единствен метод за превъзмогване и на най-сериозните провокации ", е декларирал Ковачевски.

По думите му точно посредством открит разговор 30 години по-късно Северна Македония е образец за страна, която взема решение както вътрешни, по този начин и междусъседски проблеми. От страна, която преди 30 години е приемала мироопазващи задачи, през днешния ден Северна Македония е фактор на непоклатимост и домакини на договаряния сред други страни, е споделил още Ковачевски.

Ковачевски е първият министър председател на Северна Македония, който приказва пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР